NEDAP áruvédelmi rendszerek

Napjainkban három fő technológiát alkalmaznak széles körben: az elektromágneses, az akuszto-magnetikus és a rádiófrekvenciás áruvédelmet, amelyek működése egyaránt az elektromágneses hullámok terjedésének fizikai törvényszerűségein alapszik. Mindhárom sajátos felépítéssel és meghatározott felhasználási jellemzőkkel rendelkezik, közülük egyik sem alkalmas arra, hogy valamennyi elvárásnak, igénynek megfeleljen. Az adott feladathoz leginkább megfelelő rendszert kell kiválasztani ahhoz, hogy az áruvédelem a lehető leghatékonyabb legyen.

Az áruvédelmi kapu, érzékelő és riasztó jelzést adó eszközként szolgál. Ahhoz, hogy a kapuk jelzést adjanak, szükség van olyan eszközökre, amelyeket a termékeken, vagy azok csomagolásán helyezünk el.

Lágy és kemény etikettek

Ha a pénztárnál nincs hatástalanítva vagy eltávolítva ez az eszköz, a kapu áthaladáskor érzékeli, hang és fényjelzéssel hívja fel a figyelmet a rendellenességre. A kemény etikettek többször, akár évekig felhasználhatók, speciális zárszerkezetük van, s fizetés után a pénztárosok eltávolítják őket.

Ezekkel elsősorban műszaki és textil termékeket védenek. Az egyszer használatos öntapadós, lágy etikettek (címkék) bármelyik termékre felhelyezhetők. Ezek a címkék a pénztáraknál úgynevezett deaktivátorral hatástalaníthatók.

A lágy etikett címkét alkalmazzák a „széfek”-hez is. Ezek a kis kazetták alkalmasak a CD, DVD, audio-, illetve videokazetták befogadására. Speciális kivitelezésüknek köszönhetően csak az erre a célra kialakított nyitószerkezettel, roncsolás nélkül lehet eltávolítani őket. A riasztó címkét ennek a széfernek a belsejében helyezik el, és így látja el hatékonyan az adott termék védelmét. A kemény etiketteket használják nagy értékű alkoholos italok védelmére is.

Mostanában kezdenek elterjedni az úgynevezett, intelligens címkék. Ez a jövő technológiája, amelynek segítségével a termék gyártásától a megvásárlásáig minden fontos, az áruval kapcsolatos információ elérhető lesz, így áruvédelmi szerepe is nagyban javul.

Természetesen nem csak az eladótérben található termékek védelméről kell gondoskodni, hanem azokról is, melyeket a raktárakban, áruátvételeken, beszállítói udvaron helyeztek el. A jövedéki adó alá besorolt, illetve a kisméretű de viszonylag magas eladási árral rendelkező termékeket úgy nevezett „ketrecben” vagy különálló helyiségben elzárva tárolják egészen addig, míg az eladótérbe nem kerülnek. A beszállítást követően azonnal erre a helyre kerülnek. Itt látják el őket áruvédelemmel is. A biztonság további fokozása miatt ezeket a tároló helyeket még riasztóval is felszerelik annak érdekében, hogy csak az arra kijelölt és felhatalmazott személyek lépjenek be.

Bolti szarkák

A legelterjedtebb természetesen a közvetlen lopás, amikor valaki egyszerűen megpróbál kisétálni az elcsent áruval. Ennél rafináltabb módszer több áru „véletlen összecsomagolása” vagy az árcédula meghamisítása. Vannak, akik egyes termékeket kifizetnek, másokat igyekeznek elrejteni. Akadnak, akik előre kitervelt módon, megtervezett módszerekkel érkeznek az üzletbe. Ők jobbára megrendelésre dolgoznak, előre kiválasztott árukat emelnek el nagy mennyiségben és jelentősebb értékben. Viszonylag tájékozottak az áruvédelmi módszerek területén, és sok esetben ismerik azok gyenge pontjait. Az üzleteket megkárosítóknak csupán körülbelül az öt százaléka tartozik ebbe a kategóriába, ám az általuk okozott veszteség elérheti az összes kár 10-20 százalékát is.

Egy másik típus az impulzív tolvaj. Az amatőr, aki sosem azzal a szándékkal tér be valahová, hogy lopjon. Az esetek többségében jó szociális helyzetű emberekről van szó. Vásárlás közben azonban – mert a legtöbb esetben vesz valamit – egy impulzus viszi kísértésbe. Úgy gondolja, hogy most nem látja senki, s éppen eleget költött már ahhoz, hogy meg ajándékozza magát. Ők követik el a lopások döntő többségét, és az általuk okozott kár is igen nagy.

Mindent látó kamerarendszer

A veszteségek csökkentése érdekében az egészen kis üzletektől a hipermarketekig egyre elterjedtebb az analóg, illetve a digitális rögzítésű kamerák alkalmazása. Nem elhanyagolható szempont, hogy mennyi kamerát telepítünk, és azokat hol helyezzük el. A beruházás legfontosabb eleme egy olyan vagyonvédelmi szemléletű kockázatelemzés, amely feltárja és meghatározza az alkalmazott kamerák mennyiségét és azok elhelyezkedését.

Egy elhibázott felmérés vagy kockázatelemzés nagymértékben befolyásolhatja későbbi leltáreredményünket. Ha a megfigyelt területen vannak beláthatatlan terek, azokat nem tudjuk ellenőrzésünk alá vonni. Ennek eredménye lesz, hogy ha az alapos gyanút nem tudjuk garantálni, akkor az elkövetők a legtöbb esetben büntetlenül távozhatnak a kereskedelmi egység területéről.

A rendszerek legfontosabb eleme: az Ember

Könnyen belátható, hogy egy komplett áruvédelmi rendszer tervezése és telepítése komoly beruházást igényel. Mindez azonban nem sokat ér, ha a működtetéshez szükséges személyzet nem áll a helyzete magaslatán. A kezelőszemélyzet kiválasztása, felkészítése, kiemelkedően fontos feladat. A jól felkészített operátor vagy diszpécser csodákra képes. A rendszer megtérülésének ideje nagymértékben e munkatársak hozzáállásán múlik.

Árulkodó statisztikai adatok

Angliai felmérés szerint Európában a lopásokból származó kiskereskedelmi veszteség eléri az évi harmincmilliárd eurót, s ez a profit 15-25% -a. Franciaországban, a hipermarketekben és a bevásárlóközpontokban eltulajdonított áruk mennyisége akkora, mint egy kamionsor hossza Lille-től Marseille-ig, vagyis 1000 km. Arról még nem készült átfogó vizsgálat, hogy Magyarországon mekkora e téren a veszteség, de becslés szerint a kiskereskedelemben a termékeknek minimum 0,9 - 1,7% távozik a pultoktól fizetés nélkül. Ez az érték alacsony forgalmú üzletek esetében is hat-hét számjegyű összeget jelenthet évente. Nagy veszteségforrás a selejt, elsősorban az élelmiszereket is forgalmazó (hipermarketek, elosztási központok) területeket érinti. Keletkezésük elsősorban a helytelen tárolásból, a zsúfoltságból és a többlet-rendelésekből fakad. A selejtből származó veszteség (az élelmiszer szektorban) megközelíti az Ismeretlen Eredetű Veszteség (IEV) nagyságát.

Összegzés

Ha minden szempontot és körülményt figyelembe vettünk az értékeink védelmében tett intézkedéseink során, kijelenthetjük, hogy az igazi megoldást a komplex védelem garantálja. Csak akkor beszélhetünk erről a megoldásról, ha a technikai rendszer elemeit ötvözzük az „élőerős” védelemmel. A módszer alkalmazása esetén bátran kijelenthetjük, hogy biztonságban vannak termékeink.